Tradiția de Florii de care trebuie neaparat să ții cont

Există numeroase tradiții și superstiții de Florii pe care toți românii le respectă cu sfințenie. Aceasta este cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele și în fiecare an credincioșii ortodocși o cinstesc cum se cuvine.

Tradiția de Florii de care trebuie neaparat să ții cont
De Florii se rememorează intrarea Domnului în Ierusalim. Totodată, în această zi sunt sărbătoriți toți românii care poartă nume de flori.

Dintre toate tradițiile, cea mai cunoscută este aceea a ramurilor de salcii care sunt duse la biserică pentru a fi sfințite și apoi sunt puse la icoane pentru noroc și spor tîn casă. În trecut, creanga de salcie care era pusă la icoane se arunca vara în foc, în timpul unei furtuni, pentru a împrăștia norii. De asemenea, se spune ca dacă ramurile erau așternute în ogradă, grindina era alungată iar dacă salcia de la icoană era așezată în mijlocul casei, aceasta era apărată de fulgere.

Pe lângă această tradiție binecunoscută sunt și multe altele care datează încă din cele mai vechi timpuri. De exemplu, în sâmbăta dinaintea Floriilor, în unele regiuni din țară, femeile aduc ofrande pentru pomenirea morților, împărțind plăcinte de post.

Tot în această zi, în trecut, se făcea un ceremonial complex numit Lăzărița. Asemănător cu obiceiul colindelor, la acest eveniment participau doar fetele. Una dintre fete, numită Lăzărița, se îmbrăca în mireasă și alături de prietene, colinda pe la ferestrele caselor din zonă.

Tot din bătrâni se spune că atunci cân te împărtășești de Florii și îți pui o dorință, aceasta se va îndeplini mult mai repede față de restul anului.

În ziua de Florii, în mai multe zone din țară oamenii își încing mijlocul cu crenguțele de salcie pentru a ține la distanță boala și pentru a se vindeca.

În ziua aceasta sfântă nu se face treabă în gospodărie, nu se cală și nu se spală fure. Toți membri familei tebuie să consume pește pentru a avea noroc tot anul de acum încolo.

CITEȘTE ȘI