Tragedie cumplită! Pilotul a pariat că poate ateriza legat la ochi, a prăbușit avionul şi a ucis 70 de oameni!

Tragedie cumplită! Deşi transportul aerian e cel mai sigur din lume, potrivit statisticilor, uneori lucrurile nu stau tocmai aşa, atunci când intervine factorul uman. 

Pe 20 octombrie 1986, un avion Tu-134 A decola de pe aeroportul Koltsovo (în Munții Urali) îndreptându-se spre Groznîi, în Cecenia. Era ziua în care avea să se petreacă una dintre cele mai stupide catastrofe din istoria aviației.

Pentru cei 85 de pasageri ai zborului Aeroflot 6502 era un zbor de rutină. Însă pilotul Alexander Kliuiev simțea că are nevoie de puțină adrenalină. Avionul tocmai se apropia de aeroportul Kurumoch, pentru escala prevăzută în programul de zbor, când copilotul Ghenadi Jirnov a propus o provocare extravagantă. Kliuiev a fost de acord imediat și a pus pariu că putea ateriza „legat la ochi” (deși unele relatări spun că au fost trase perdelele în cabina de zbor), relatează incredibilia.ro.

La ora 15:48, la înălțimea de 400 de metri, cei doi piloți au început „pariul”. Renunțând la controlul vizual și asistența prin radio, Kliuiev a început aterizarea. La altitudinea de 65 de metri, avionul a emis un avertisment de apropiere de pământ. Sigur pe sine, Kliuiev a ignorat semnalul și a continuat aterizarea, având câmpul vizual complet obturat.

La 15:50, avionul a atins pământul, la viteza de 273 de kilometri pe oră. După ce trenul de aterizare s-a rupt la impact, avionul a mai făcut un salt uriaș în sus.

Aripa dreaptă s-a desprins, iar cea stângă s-a rupt în două. Avionul s-a rostogolit, oprindu-se cu susul în jos, și a luat foc. 63 de oameni au fost uciși pe loc, inclusiv patru dintre cei șapte membri ai echipajului. Alți șapte oameni aveau să moară mai târziu, la spital.

Tragedie cumplită! Mărturiile celor care au fost la locul accidentului sunt cutremurătoare

„Era seara de 20 octombrie. Eram la datorie când m-a anunțat radioul: Toate mașinile disponibile să vină imediat la aeroport! Avem nevoie de ajutorul vostru! Un avion arde pe aeroport! „Când am ajuns acolo, am crezut că două avioane se dezmembraseră și am văzut o aripă mare care ardea lângă pistă. Încă îmi amintesc că am văzut o femeie care se apleca din cabină, oferindu-le salvatorilor corpul unui copil. Am văzut copilotul cum iese din cabină, își trage respirația și intră înapoi ca să ajute pasagerii. Între timp, pompierii se luptau cu flăcările și poliția s-a dispersat la 150 de metri de avion și a izolat zona.”, a spus Sergei Churilov, un polițist din orașul Samara.

Copilotul Jirnov, care după accident a încercat să ajute cât mai mulți pasageri, a murit de infarct în drum spre spital. Pilotul Kliuiev a supraviețuit și mai târziu a susținut că a încercat o astfel de aterizare „pentru a-și testa abilitățile de zbor”.

A fost condamnat la 15 ani de închisoare și eliberat după doar șase ani de detenție.

Fotografiile de la locul catastrofei au fost făcute de șeful pompierilor, Karpov. Ofițerii KGB au sosit la câteva minute după accident, acționând imediat pentru a controla scurgerile de informații.

Imaginile realizate de Karpov au devenit publice abia câțiva ani mai târziu, după căderea URSS.

COMENTARII

DE REȚINUT !
Adresa dumneavoastră de email nu va fi publicată.

Vă rugăm să folosiți un limbaj frumos în caz contrar comentariul Dumneavoatra nu va fi publicat.
Echipa CITESTE.INFO vă mulțumește pentru înțelegere !

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptRead More