ULTIMA ORA! ANM, cod portocaliu de fenomene severe. Se anunță furtuni puternice, căderi de grindină și ploi abundente

ANM a emis un cod portocaliu de fenomene severe. Până pe 1 iulie, se anunță furtuni puternice, căderi de grindină și ploi abundente în mai multe zone.

Fenomenele meteo severe revin în forță în România. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben și unul portocaliu de instabilitate.

De miercuri, de la ora 14:00, până în prima zi a lunii iulie, la ora 12:00, majoritatea regiunilor vor fi afectate de fenomene specifice sezonului cald.

Cod portocaliu de fenomene severe de la ANM. Zonele afectate de vijelii puternice și grindină
Potrivit ANM, codul portocaliu care intră în vigoare miercuri, vizează Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a

Moldovei, zonele de munte, sudul Banatului, iar în cursul nopții și nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei.

În aceste zone vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…90 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină.

Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp. Asta înseamnă că riscul de viituri va fi din nou unul crescut.

ANM mai informează că instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată până la sfârșitul săptămânii.

Cod galben de instabilitate de la ANM
În paralel, ANM a emis și un cod galben, tot de instabilitate. În intervalul miercuri ora 14:00 – joi ora 12:00, în cea mai mare

parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse grindină și vijelii.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp.

Astfel de fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala pe alocuri după orele serii și în restul teritoriului.

ANM a menținut avertizarea cod portocaliu de caniculă, emisă marți. Potrivit acesteia, în cursul zilei de miercuri (30 iunie), în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, valul de căldură și disconfortul termic deosebit de accentuat vor persista, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35…38 de grade.

De asemenea, pe parcursul zilei de miercuri, este valabil un cod galben de caniculă pentru Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureșului și

sudul Moldovei. Aici, disconfortul termic va fi accentuat, pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă.

În aceste zone, temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 și 36 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 și 21 de grade. scrie fanatik.ro

CITEȘTE ȘI