Un laureat al Premiului Nobel susține că răspândirea coronavirusului încetinește: „Sfârşitul pandemiei este aproape”

Mchael Levitt, laureat al premiului Nobel, susține că majoritatea oamenilor au o imunitate naturală la noul coroanvirus și cum răspândirea COVID-19 a început să încetinească în China, înseamnă că „sfârșitul pandemiei este aproape”.

Michael Levitt este un biofizician americano-britanic-israelian, laureat al premiului Nobel pentru chimie în 2013. Omul de știință arată că la acest moment se poate observa curba descendentă a coronavirusului.

„Rata de infecţie a virusului în provincia Hubei a crescut cu 30% în fiecare zi – aceasta este o statistică înfricoşătoare. Nu sunt un expert în gripă, dar pot analiza numerele şi aceasta este o creştere exponenţială’, a declarat el, potrivit Jerusalem Post.

Michael Levitt spune că dacă s-ar fi păstrat ritmul, toată lumea s-ar fi infectat în trei luni, însă numărul îmbolnăvirilor a început să scadă.

„O săptămână mai târziu, acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu numărul morţilor. Această schimbare dramatică a curbei a marcat punctul median şi a permis predicţia mai bună a momentului în care se va încheia pandemia. Pe baza acestui lucru, am ajuns la concluzia că situaţia din toată China se va îmbunătăţi în două săptămâni. Şi, într-adevăr, acum există foarte puţine cazuri noi de infecţie’, a observat cercetătorul.

Michael Levitt: „Numărul de noi infecţii zilnice este acum aproape de zero în China”

După calculele laureatului, virusul ar urma să dispară din China, pânp la finalul acestei luni: „Faptul că rata infecţiei încetineşte înseamnă că sfârşitul pandemiei este aproape. Iniţial, fiecare pacient cu coronavirus din China infecta, în medie, 2,2 persoane pe zi – creşterea exponenţială care putea duce la dezastru. Dar numărul de noi infecţii zilnice este acum aproape de zero. E ca şi cu ratele dobânzilor bancare: chiar dacă aceasta continuă să scadă, tot câştigi bani. Suma pe care ai investit-o nu scade, ci doar creşte mai încet. Atunci când discută despre boli, oamenii sunt speriaţi. Dar faptul că rata infecţiei încetineşte înseamnă că sfârşitul pandemiei este aproape’, povestește el.

Bărbatul ține să precizeze și că și Coreea de Sud a depășit vârful crizei, având în vedere că numărul infecțiilor cu noul coronavirus a început să scadă, notează stirileprotv.ro.

În ceea ce privește cazul Italiei, a doua cea mai afectată țară de COVID-19, care se află în carantină, menționeză că motivul principal care ar putea explica rata mare a mortalității ar fi numărul mare de oameni în vârstă: „Mai mult, italienii au o viaţă socială foarte bogată. Din aceste motive, este important să ţinem oamenii deoparte şi să împiedicăm ca bolnavii să intre în contact cu oameni sănătoşi.’

Sursa foto: Captură YouTube

CITEȘTE ȘI