Un preot s-a îmbătat atât de tare, încât a adormit şi a fost cărat lângă sicriu la cimitir, pentru slujba de înmormântare

Slujba de preot nu e uşoară.

 

O demonstrează o imagine postată de pe Facebook, cu un preot care trebuia neapărat să ajungă la o înmormântare.

Preotul apare întins lângă un sicriu, într-o remorcă trasă de tractor, pe un drum de ţară.

Cel care a postat poza pe Facebook spune că ambii ocupanţi ai remorcii dorm, unul somnul de veci, celălalt somnul de beţie, potrivit site-ului Slavorum.

Cadrul surprinde un cortegiu funerar dintr-un orăşel din Serbia, iar autorul fotografiei povesteşte că preotul s-a îmbătat şi a adormit, dar trebuia să ajungă la slujba de înmormântare, aşa că a fost aşezat în remorcă.

 

Ce este un Preot ?

Preotul sau presbiterul este un creștin hirotonit pentru a sluji o obște creștină, îndeosebi prin vestirea a ceea ce creștinii numesc „Cuvântul lui Dumnezeu” și prin prezidarea și administrarea tainelor (sacramentelor) Bisericii, totodată fiind reprezentantul obștii al cărei președinte este.Conform Bibliei, el este înzestrat cu puterea harică de a săvârși toate sfintele slujbe, cu excepția celor pe care nu le poate sâvârsi decât episcopul. Un preot nu poate săvârși: Sfânta Taină a Preoției, sfințirea Sfântului și Marelui Mir, sfintirea Antimiselor. Preotul este părintele duhovincesc al credincioșilor săi: îi botează, ii miruiește, le dezleagă păcatele, îi împărtășește, îi cununa, le este alături la necaz, prin slujba maslului. Prin tot ceea ce face, preotul are datoria să îi conducă pe credincioși pe calea mântuirii, așa cum este descrisă de Creștinism.

Hirotonirea

Un bărbat intră în rândul preoților prin Sfânta Taină a hirotoniei, care este realizată doar de un episcop. Însă este necesar și acordul credincioșilor, astfel că la momentul potrivit, membrii parohiei spun în cor cu voce tare Axios sau Vrednic este!. Înainte de a fi hirotonit în taina preoției, candidatul trebuie să fie hirotonit întâi în treapta diaconiei.

Preoții ortodocși se împart în două grupuri distincte: clerul căsătorit (clerul secular, sau „de mir”) și clerul monahal. În Biserica Ortodoxă un bărbat poate fi hirotonit după căsătorie, dar atât el cât și soția sa trebuie să fie la prima căsătorie. Dacă rămâne văduv, el nu se poate recăsători și continuă să fie preot.

În general, dacă un celibatar este hirotonit, el trebuie să devină monah pentru a-și putea păstra preoția.[1] Un preot-călugăr este numit ieromonah.

CITEȘTE ȘI