Varză murată la butoi – reţetă veche a bunicii
Toamna este anotimpul în care borcanele pentru sezonul rece sunt pregătite cu grijă.
Varza murată este una dintre cele mai vechi și speciale rețete românești, fiind un deliciu atât ca salată, dar folosită și la mult iubitele sarmale.
Cantitatea mai mare de carne pe care o consumăm în perioada rece, în special cea de porc, necesită o garnitură de murături, iar salata de varză murată este perfectă.
Ingrediente necesare pentru varza murată
varză de iarnă
crenguțe de cimbru
crenguțe de mărar
o gutuie
un măr
rădăcină de hrean
sare
un pumn de boabe de porumb
apă călduță
Alegerea și pregătirea verzelor
Verzele pe care urmează să le murăm trebuie alese cu grijă. Acestea trebuie să fie îndesate, de mărime medie.
Fiecărei bucăți de varză i se va îndepărta primul strat, cu frunzele uscate. Cotorul verzei trebuie scos cu un cuțit și umplut su sare.
Varza murată – mod de preparare
Primul pas este pregătirea butoiului în care vom pune varza. Acesta trebuie dezinfectat foarte bine, clătit și uscat într-un loc răcoros.
După ce butoiu s-a zvântat foarte bine, se așează crengile de cimbru și mărar, cele de cimbru în dublă cantitate pentru a aroma varza cât mai bine.
Boabele de porumb vor ajuta la fermentare, așa că se pot pune peste crenguțele de cimbru și mărar, împreună cu gutuia și mărul care vor da o culoare frumoasă.
Bucățile de hrean se curăță și apoi se adaugă celorlalte ingrediente din butoi, pentru a conserva varza și a o menține fermă.
Varza se așează în butoi, rând după rând, cu partea scobită în sus. Sfaturile din bătrâni ne recomandă să o lăsăm așa 24 de ore.
Următorul pas, unul foarte important, este legat de saramură. La 10 litri de apă, se adaugă 400g de sare grunjoasă. Apa trebuie să fie călduță.