Vasile Rădună, românul ucis marți la Kabul, trăise o dramă! Tatăl său a murit înainte să plece în Afganistan

O știre dramatică a lovit țara noastră, în urmă cu două zile, când un militar român a fost ucis în timpul asediului asupra Ambasadei României la Kabul, Afganistan. O mașină capcană a explodat în apropierea ambasadei, iar teroriștii au pătruns în complexul unde se afla și Ambasada României.

Vasile Rădună, militarul ucis la Kabul, avea o fiică de 9 ani

Vasile Rădună avea 43 de ani și a fost ucis în timpul schimbului de focuri dintre forțele de ordine și teroriști. Originar din localitatea ialomiţeană Fierbinţi, bărbatul şi-a pierdut viaţa în noaptea de luni spre marţi, 3 septembrie. Chiar înainte de a pleca în misiunea din Afganistan, Vasile trăise o dramă. Tatăl său a murit, iar el a fost nevoit să plece cu o zi înainte ca tatăl lui să fie înmormântat.

Primarul din Fierbinți, Dobrică Pârvu, a povestit pentru adevărul.ro despre bunul său prieten Vasile Rădună, cu care a fost împreună din școala generală, până la liceu.

Vasile RVasile Rădună, militarul ucis la Kabul, avea o fiică de 9 ani si traise recent o dramaădună, militarul ucis la Kabul, avea o fiică de 9 ani
Vasile Rădună, militarul ucis la Kabul, avea o fiică de 9 ani si traise recent o drama. Sursa foto: rtv.net

Cetățean de onoare post-mortem în comuna natală

”Ce să vă spun? E o nenorocire imensă. Are o fetiţă în vârstă de 9 ani, a rămas orfană de tată. Sile locuia la Bucureşti, alături de familie, dar aici venea tot timpul pentru că renovase casa părintească. Părinţii nu mai trăiesc. Tatăl a murit cu o zi înainte de plecarea lui în Afganistan, iar mama lui înainte cu un an. În localitate îl mai are pe fratele său, mai mare cu câţiva ani. Cumnata lui este bibliotecară în Fierbinţi, iar fratele este pompier la Urziceni”, povesteşte primarul.

Vestea tragică a cutremurat comunitatea din Fierbinți. Primarul spune că vestea l-a îngrozit. „Am fost colegi de şcoală, din clasa a V-a pînă la liceu. Am făcut armata împreună la Jandarmerie, am flăcăit împreună, aşa cum se spune la noi, mergeam la discotecă, ne distram, era un prieten de toată isprava. Ultima dată l-am văzut cu câteva zile înainte de misiunea din Afganistan.

Venise la Primărie să plătească taxele şi impozitele la casă. Nu mi-a spus unde pleacă, probabil era secretul misiunii, dar mi s-a părut mai serios, nu mai era băiatul volubil pe care îl ştiam, era mai matur. Noi aprobăm astăzi în şedinţa de Consiliu Local acordarea titlului de cetăţean de onoare post-mortem”, povesteşte primarul din Fierbinţi Târg.

Pe prietenul său din copilărie şi-l aminteşte ca pe un băiat de toată isprava. „Era tipul de fierbinţean corect, crescut la ţară, cu spirit de echipă, modest, cinstit, nu ajunsese să fie influenţat de viaţa din Bucureşti. Mergea în misiuni de vreo 10 ani, fusese agent de securitate la mai multe ambasade ale României în lume. Ştiu că de mulţi ani îşi dorea astfel de misiuni. Iată că într-un final acest lucru i-a fost fatal. El este un erou acum, ne pare foarte rău pentru această pierdere, nu pot să vă explic în cuvinte”, spune primarul.

Încă nu se cunosc detalii despre repatrierea trupului neînsuflețit al celui care a fost Vasile Rădună, fierbințeanul de 43 de ani, mort la datorie, la mii de kilometri distanță de familie și cei dragi.

CITEȘTE ȘI