Veşti bune pentru români. Guvernul face angajări! Se caută 1.000 de persoane pentru Casa de pensii

Veşti bune pentru milioane de români. Guvernul a decis angajarea a 1.000 de persoane pentru Casele de pensii. Această măsură a venit în contextul în care personalul CNPP nu poate face faţă volumului mare de dosare de pensii.

Guvernul urmează să adopte o Ordonanţă de Urgenţă care prevede angajarea a 1.000 de persoane pentru casele de pensii.

Decizia a venit în contextul în care personalul Casei Naţionale de Pensii Publice nu face faţă volumului mare de dosare de pensii.
Se caută 1.000 de persoane pentru Casa de pensii
OUG aflată pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Guvernului prevede ca personalul CNPP să fie mărit cu 1.000 de persoane. Guvernul spune că este necesară această măsură pentru recalcularea pensiilor, subliniind că personalul actual nu poate face faţă volumului mare de dosare.

Executivul a precizat că există 800 de funcţii pentru persoanele cu studii de licenţă sau echivalenţe şi 200 de funcţii pentru persoanele cu studii liceale, finalizate cu diplomă de Bacalaureat.
Aceste funcţii vor exista pe o perioadă determinată, respectiv până la data de 31 decembrie 2022.

Ce este necesar pentru recalcularea şi evaluarea pensiilor
Pentru recalcularea şi evaluarea pensiilor este nevoie de realizarea unei baze de date care se poate face pe pagina CNPP, în temeiul informaţiilor colectate din surse în format electronic şi/ sau letric existente la nivelul caselor de pensii teritoriale:

„a) identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate şi stagiilor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată la

data de 31 august 2023;
b) crearea unei baze de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care, conform dispoziţiilor legale în vigoare la data stabilirii/recalculării drepturilor de pensie, nu au fost valorificate/nu se valorifică la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.”

În evidenţa sistemului public de pensii se află aproximativ 5 milioane de pensionari.

CITEȘTE ȘI