Vesti bune pentru toti romanii. Reputat epidemiolog – Epidemia de COVID 19 din Romania se apropie de final. Ciclul epidemic trece in 6 – 8 saptamani

Epidemiologul Geza Molnar a spus pentru MEDIAFAX ca pandemia in Romania este in platou, si ca evolueaza in dinti de fierastrau, adica ca numarul de cazuri noi fluctueaza de la o zi la alta, iar numarul de cazuri noi fluctueaza de la o zi la alta, fara cresteri bruste.

Epidemiologul are un mesaj optimist. “Coronavirus este tot o viroza, tot respiratorie. Un ciclu epidemic pe orice teritoriu, trece in sase- opt saptamani. Uitati-va ce s-a intamplat in China. A fost un numar mare de cazuri, dupa care lucrurile s-au linistit. A trecut in Europa, Italia, Spania si acolo a existat un numar mare de cazuri apoi a inceput sa coboare”, a declarat Geza Molnar pentru MEDIAFAX.

Potrivit specialistilor virusul se plimba de pe un teritoriu pe altul, imbolnaveste o parte a populatiei, traieste cateva saptamani, apoi trece pe un alt teritoriu.

“Virusul nu este sinucigas. Nu o sa imbolnaveasca toata populatia pentru ca atunci nu va mai avea unde sa se transmita”, a mai declarat Geza Molnar.

“Mai avem cam o saptamana de urcat din punct de vedere al cazurilor cu COVID 19, apoi cred ca lucrurile se vor mai linisti. In ultimele saptamani la noi la spital a tot crescut numarul de imbolnaviti, dar gestionam situatia si o avem sub control. Sigur, trebuie sa fim atenti ca putem avea surprize”, a declarat pentru MEDIAFAX Catalin Misarca, directorul medical al Spitalul Judetean din Brasov.

Virusul va ramane in comunitate pana la cativa ani, insa nu va mai avea aceeasi forta.

“Probabil va fi precum virusul gripal, ca orice viroza respiratorie. Va reveni sezonier insa nu cu aceeasi forta si nici cu aceeasi transmisibilitate”, a mai declarat epidemiologul Geza Molnar.

Clujeanul Molnar Geza,este unul dintre cei mai mari virusologi si specialisti in epidemiologie si sanatate din Romania. S-a retras din activitate dupa o impresionanta cariera de 45 de ani.

Conf. dr. Molnar Geza a fost cel care a imunizat primele persoane din Romania impotriva hepatitei B, a participat la eradicarea tifosului exantematic si febrei tifoide din tara noastra, s-a numarat printre “nasii” actualei legi a asigurarilor de sanatate si a creat programele nationale de sanatate.

CITEȘTE ȘI