Vrei sarmale perfecte? O să îți iasă datorită acestor sfaturi păstrate de bucătăresele din mănăstiri.
Aceste sfaturi va vor ajuta la pregatirea delicioaselor sarmale. Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele de sarbatori. Cum ar arata masa de Craciun fara traditionalele sarmale?
Dar pentru a le face cu adevarat gustoase, trebuie sa cunoasteti unele dintre secretele pregatirii lor.
Pentru a nu se afuma trebuie sa folositi vase din fonta sau alte recipiente cu partea inferioara groasa. La inceput trebuie acoperite etans cu capacul.
Se fierb intotdeauna la foc mic sau direct in cuptor.
Partea inferioara s vasului si lateralele se ung bine cu untura. Inainte de a aseza samalele se pun bete de leustean uscat sau marar uscat. Unele gospodine folosesc betele de telina.
Primul strat va fi intotdeauna de varza.
Pentru un gust delicios, bucatarii specialisti recomanda combinarea verzei murate cu cea proaspata (la varza tocata)
Intre straturile de sarmale asezati felii de carne afumata (slanina, costita…etc). Cu siguranta vor da un gust delicos si o aroma placuta.
Sarmalele nu se amesteca in timpul fierberii, se roste vasul.
Sucul de rosii este ideal pentru fiertul sarmalelor.
Peste sarmale asezati frunze intregi de varza.
Ceapa nu se toaca marunt. Indicat este sa nu se caleasca, sarmalele vor fi mai usor de digerat.
Nu uitati sa puneti crengute de cimbru.
Piperul si frunzele de dafin nu se folosesc in cantitati mari.
Daca locuiti la casa este recomandat sa le fierbeti la foc de lemne.
Speram sa va fie de folos si sa aveti parte de cele mai frumoase sarbatori alaturi de cei dragi!
Pe lângă carne la sarmale se mai pune orez şi ceapă, chiar şi morcov în unele zone. „Eu aleg varianta clasică doar cu orez şi ceapă. Nu trebuie pus însă prea mult orez deoarece sarmalele vor putea avea aspect de terciuit. De exemplu la 1 kilogram de carne se pune o ceşcuţă mică de orez spălat în prealabil de două-trei ori înainte de a fi amestecat cu carnea.
Ceapa se căleşte înainte de a se amesteca în compoziţie tot pentru un gust mai bun. Nu o prăjiţi prea tare, doar puţin până devine transparentă şi se înmoaie. Puteţi adăuga sare, piper, puţin mărar şi şi cimbru în compoziţie. Eu folosesc doar aceste condimente“, mai spun măicuțele.
Cât şi cum fierbem sarmalele Timpul de fierbere este şi el important. „Când aşezaţi sarmalele în oală puneţi pe fundul vasului foi de varză ca să nu se prindă. Mai puneţi puţină varză tocată şi între rândurile de sarmale pentru ca acestea să rămâne întregi şi să le scoateţi mai uşor când le serviţi. Le puteţi fierbe pe aragaz sau le puteţi face în cuptor.
Sarmalele cele mai gustoase sunt cele în oală de lut la cuptor. Vasele din lut păstrează mult mai bine aromele. Când le puneţi fiert turnaţi apă doar cât să le acopere puţin şi spre final puteţi pune şi suc de roşii pentru o culoare mai apetisantă. Gustaţi varza de deasupra din când în când. Dacă este fiartă sunt gata şi sarmalele. În mod normal sarmalele trebuie să fiarbă cam trei ore, dar depinde de varză şi de aceea este bine să gustaţi“, mai spune specialistul.
Citeste mai mult: adev.ro/pbbvow
Pofta buna si spor la lucru!